מוזיקולוגיה מקיפה המקיפה את כל הז'אנרים והסגנונות

מותו בטרם עת של לד זפלין ב-1980 עלה בקנה אחד עם פסגת הלהקה כלהקת רוק רלוונטית ומצליחה מבחינה אמנותית. זמן קצר לפני סיבוב ההופעות האחרון שלהם, החבורה הוציאה את In Through The Out Door, אלבום האולפן השביעי והאחרון שלהם. למרות שהוקלט בתקופה של סערה אישית עבור הסולן רוברט פלאנט, האלבום עובד כקרשנדו לקריירה המפוארת של הלהקה. כמעט כל אלמנט בסאונד של לד זפלין מזוקק לתוך האלבום האחד הזה: מפוחית בלוזית, שירה מייללת, ריפי גיטרה מעוותים, קווי באס נוקשים, תופים דוהרים ומילים מיסטיות. הכל מתחבר ב"Stairway to Heaven", אחד משירי הרוק המוכרים ביותר שנכתבו אי פעם.

רקע של "מדרגות לגן עדן"

בקיץ 1968, הגרסה הראשונה של "Stairway To Heaven" נכתבה על ידי הגיטריסט ג'ימי פייג' בזמן שהיה בחופשה במרוקו. באותו זמן, הוא התנסה בגיטרה אקוסטית בסגנון שהוא כינה "בארוק עממי". מאוחר יותר הוא חזר לאנגליה עם הרעיון בראשו, אבל השיר לא התאחד עד שנה לאחר מכן במרתף של בית שכור בסארי, ממש מחוץ ללונדון. גם המתופף של הלהקה, ג'ון בונהם, שכר בית בקרבת מקום. "בונזו", כפי שכינו אותו כולם, היה מעריץ ענק של בסיסט הלהקה, ג'ון פול ג'ונס. בונזו אהב לשבור דברים, אז הוא שכר עוגב של האמונד והתחיל לרסק אותו לרסיסים. ג'ונס, שהיה אוטודידקט על כל הכלים, תפס את דוושת הבס של העוגב, בעלת גוון דומה לגיטרה בס, והחלה לנגן. בזמן שפייג' ניגן בגיטרה אקוסטית ושר, ג'ונס ובונזו ליוו אותו עם עוגב ותופים. הלהקה מצאה את השיר שלה.

הלחנה והקלטה

הלהקה הקליטה את "Stairway To Heaven" ביולי ואוגוסט של 1969 באולפן הקלטות משלהם, בשם Headley Grange, שהיה ממוקם בהדלי, המפשייר, אנגליה. אורכו ומורכבותו של השיר אילצו את הלהקה להקליט את "Stairway To Heaven" בארבעה חלקים ולחבר אותם יחד. במהלך תקופה זו, הלהקה גם הקליטה את "When The Levee Breaks", שיר שיצא מאוחר יותר כ-B-side.

תַקצִיר

"Stairway To Heaven" מספר את סיפורו של אדם שאיבד את אמונתו באנושות ושוהה בהתאבדות. הוא ניצל על ידי "גברת מתוקה", שרבים מאמינים שהיא מריה הבתולה. השיר לוקח אותנו למסעו של הגיבור, מתחיל בקצה רכושו, שם הוא "מחפש תשובה". המילים מעידות שהוא לא מחפש עזרה מכוח "גבוה יותר", אלא מבפנים. לאחר מכן, הוא מטפס על "מדרגות לגן עדן", או "שביל לחושך", מה שיכול להוות התייחסות ליציאה מהדרך הקלה, הוא יכול באותה קלות לטפס על עץ ולזרוק את עצמו מענפיו. המילים המפורסמות ביותר של השיר היא מה שהפך לשם השיר: "אם יש המולה בגדר החיה שלך, אל תיבהל עכשיו, זה רק ניקיון אביב למלכת מאי".

השפעה על מוזיקת רוק

במובנים רבים, "Stairway To Heaven" היה סערה מושלמת של כתיבת שירים, מיומנות מוזיקלית ורלוונטיות תרבותית. השילוב של השיר בין גיטרות חשמליות אקוסטיות ומעוותות היה חדשני בזמנו, אם כי נפוץ כיום. למעשה, "Stairway to Heaven" היה כה משפיע עד שחבר בלהקה השוודית Ethos (שנקראת כיום אירופה) תבע את לד זפלין על גניבת עין, בטענה שהלהקה גנבה את הריף הפותח של השיר מהלהיט שלהם "Rock The Boat". בסופו של דבר התביעה נדחתה, אך לא לפני שעלתה ללהקה 50,000 דולר בהוצאות משפט.

בעיות משפטיות אחרות עם מדרגות לגן עדן

גם חברת התקליטים של הלהקה, Atlantic Records, הייתה מסובכת בהתדיינות בנוגע ל"Stairway To Heaven". להקת Fludgate Music טענו שהם בעלי הזכויות לדגימה תזמורתית שהייתה חלק מהשיר. פלודגייט טענה שהקבוצה השתמשה בהקלטה שלה ללא רשות, אבל התיק נדחה כשהתגלה שהדגימה הוקלטה על ידי תזמורת אחרת.

מילים אחרונות

מאז יציאתו, "Stairway To Heaven" כוסה על ידי מספר אמנים, ביניהם Herbie Hancock, Bee Gees, ואפילו מלך הלהקה הצועדת, ג'ון פיליפ סוזה. שיר זה היה שיר הרוק הראשון שהושמע באירוע ספורט, כאשר הוא הושמע במהלך המחצית של משחק כדורסל באוניברסיטת נורת'ווסטרן בפברואר 1971. זה היה גם שיר הרוק היחיד שהושמע כדי לחגוג את מותו של הדיקטטור הלובי מועמר קדאפי ב 2011. למרות שזה השיר המפורסם ביותר של לד זפלין, הוא בהחלט לא היחיד שכדאי לזכור. קחו רגע והקשיבו למוזיקה שלהם. המורשת של לד זפלין היא הרבה יותר משיר אחד; זוהי מורשת מוזיקלית שתימשך לדורות.